ИндексВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиТърсенеРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 История на Хогуортс

Go down 
АвторСъобщение
Shaiya
Заместник Директорка
Заместник Директорка
Shaiya

Брой мнения : 445
Age : 27
Местожителство : Sofia, Bulgaria
Registration date : 22.12.2007

ПисанеЗаглавие: История на Хогуортс   Сря Яну 16, 2008 11:13 pm

"Хогуортс" е създаден преди повече от 1000 години от четирима велики магьосници.Четирите дома на училището носят техните имена-Годрик Грифиндор, Хелга Хафълпаф, Роуина Рейвънклоу и Салазар Слидерин.Те заедно построили замъка, далеч от любопитните очи на мъгълите, защото в онази епоха обикновените хора се страхували от магиите и магьосниците били подложени на гонения.След време възникнал проблемът как ще се разпределят учениците в домовете, след няколко години, когато те няма вече да съществуват.Тогава Годрик Грифиндор свалил шапката от главата си и четиримата магьосници и дали от своите качества, така че тя да разпределя учениците.
Първите няколко години основателите работели заедно в пълно разбирателство, издирвали младежи, които имали дарба за магии и ги взимали в замъка да ги образоват.По-късно обаче възникнали разногласия.Разривът между Слидерин и останалите се задълбочил.Слидерин държал на по-строг подбор на приеманите в "Хогуортс" ученици.Той смятъл, че магическото изкуство трябва да бъде изучавано само от потомствени магьоснически родове.Не бил склонен да приема ученици от мъгълски произход, защото не ги намирал за благонадеждни.Не след дълго между Слидерин и Грифиндор възникнал сериозен спор по този въпрос и Слидерин напуснал училището.Легендите разказват, че Слидерин е построил скрита стая в замъка, за която останалите основатели дори не подозирали.Тази стая е наричана Стаята на тайните.Слидерин запечатал стаята така, че никой да не може да я отвори, преди неговия истински наследник да постъпи в училището.Единствено наследникът на Слидерин ще успее да отвори Стаята на тайните и да пусне ужаса отвътре и да го използва за прочистване на училището от всички онези, които не са достойни да учат за магьосници.
На територията на "Хогуортс" никой не може да се магипортира.

Домовете в "Хогуортс":

Грифиндор:
Основател:Годрик Грифиндор
Ръководител:Минерва Макгонъгол
Качества:смелост и дързост
Знак:лъв
Цвят:червено и златно


Слидерин:
Основател:Салазар Слидерин
Ръководител:Сивиръс Снейп
Качества:хитрост и жажда за власт
Знак:змия
Цвят:зелено и сребърно


Рейвънклоу:
Основател:Роуина Рейвънклоу
Ръководител:Флитуик
Качества:ум
Знак:орел
Цвят:синьо и бронзовоХафълпаф:
Основател:Хелга Хафълпаф
Ръководител:професор Спраут
Качества:трудолюбие и лоялност
Знак:язовец
Цвят:жълто и черно

Нужната Стая

Едно от най-интересните и необятни места в Хогуортс е Нужната Стая. Тя е уникална и неповторима, защото може да се превърне в това, което ти трябва. Много ученици в "Хогуортс" навярно не знаят за нея, но тя е там - готова да им се притече на помощ в труден момент. Може би най-великото откритие на четиримата създатели на "Хогуортс" - Нужната стая - се намира на седмия етаж в училището, а вратата й представлява гоблен с тролове балетисти. За да се отвори стаята, просто трябва да минеш 3 пъти покрай гоблена и да си мислиш в какво искаш да се превърне. Естествено трябва да й дадеш правилно и точно описание на желаната стая.
Нужната стая често е използвана за скривалище. Когато стаята се превръща в скривалище, пред Хари се ракрива цял град от прикрити, забравени от векове предмети и улики за недоказани престъпления. Съдържанието само на една секция от тази стая крие в себе си огромно съкровище, а какво ли има в останалите безбройни места,в които може да се превърне тя.
От книгите знаем, че стаята е използвана и за щабквартира на ВОДА и, макар че ВОДА е разкрита, стаята може отново да се превърне в място, пълно с магически предмети и книги, които да използваш.
Едно доста забавно превъплъщение на стаята се разкрива, когато ти се ходи до тоалетна. Тогава стаята ще ти предостави огромна колекция от гърнета.
Това място е познато не само на хората, но и на домашните духчета, които я използват доста често за всевъзможни неща.
Само с тези оскъдни примери стаята надали може да се опише, но тя без съмнение е най-вълшебното място в "Хогуортс", а може би и най-голямото му съкровище.


Стаята на тайните - за нея в Хогуортс се носят много легенди. Спомената е дори в книгата "История на Хогуортс", но никой от учениците дори не подозира, че тя наистина съществува до 1992 година, когато тя отново е отворена.
Тази стая е създадена от Селазар Слидерин, който е затворил вътре чудовище и е напуснал училището. Тази стая може да бъде отворена само от истинският наследник на Слидерин, благодарение на дарбата на рода (всички от рода на Слидерин могат да говорят змийски). Целта й е да бъдат убити всички мътнороди в училището. Чудовището в стаята е гигантска змия - Базилиск. Той убива с поглед и с отровните си зъби, но кукуригането на петел е смъртоносно за него. Видиш ли непряко погледа му, той те вкаменява и само отвара от мандрагора може да те върне обратно към живота.
През годините Хогуортс е бил претърсван многократно, но стаята не е открита. Това може би значи, че тя е била отваряна повече от два пъти. Но на нас са ни известни отварянията на стаята през 1942 и 1992. През 1942 стаята е отворена от Том Ридъл - наследник на Слидерин по майчина линия. Тогава е убита една ученичка с мъгълски произход - Миртъл, която сега обитава Хогуортс като дух. След това отваряне несправедливо е обвинен Рубиъс Хагрид, а злосторникът се измъква. През 1992 стаята е отворена от Джини Уизли, обсебена от спомена на Том Ридъл. Така стаята е отворена за втори път, но благодарение на Хари Потър, Роналд Уизли и Хърмаяни Грейнджър базилиска е убит, а Том Риддъл разкрит.
Длъжности в Хогуортс


Перфекти

Перфекти са по-големи ученици в Хогуортс, които следят за реда в замъка и имат право да отнемат точки от съучениците си.
Избират се по двама перфекта от всеки дом всяка година - едно момче и едно момиче. Перфекти се избират преди да започнат пети курс.
Това е голяма чест за ученика и една от стъпките към издигането му. Има дори книга за перфекти сдобили се с власт.
Известни перфекти са :
Том Ридъл - Слидерин
Пърси Уизли - Грифиндор
Пенелопи Клиъруотър - Рейвънклоу
Ремус Лупин - Грифиндор
Роналд Уизли - Грифиндор
Хърмаяни Грейнджър - Грифиндор
Драко Малфой - Слидерин
Панси Паркинсън - Слидерин
Ърни Макмилън - Хафълпаф
Хана Абът - Хафълпаф
Бил Уизли - Грифиндор
Антъни Голдстайн - Рейвънклоу
Падма Патил - Рейвънклоу

Отличници

Отличниците на училището са двама - едно момче и едно момиче, постигнали най-високи успехи през годините си в Хогуортс. Те се избират в началото на седмата си година в училището и имат правомощия подобни на тези на префектите.
Известни отличници са:
Том Ридъл - Слидерин
Бил Уизли - Грифиндор
Пърси Уизли - Грифиндор
Пенелопи Клиъруотър - Рейвънклоу
Барти Крауч - Слидерин
Джеймс Потър - Грифиндор
Лили Потър - Грифиндор
Долиш аврорът


Капитани на куидичните отбори

Капитана се избира от директора и обикновено е най-добрият и най-опитният играч в отбора. Той избира новите попълнения в отбора, помага на останалите, дава им напътствия и определя тактиката на игра.
Капитани :
Оливър Ууд - Грифиндор
Хари Потър - Грифиндор
Бил Уизли - Грифиндор
Маркъс Флинт - Слидерин
Седрик Дигъри - Хафълпаф
Джеймс Потър - Грифиндор
Анджелина Джонсън - Грифиндор
Роджър Дейвис - Рейвънклоу

Учители

Преподавателите в Хогуортс могат да поставят оценки и да налагат наказания на учениците за провинения или неизпълнения на задълженията им.
Учители са или са били :
Албус Дъмбълдор - Трансфигурация
Минерва Макгонъгол - Трансфигурация
Хорас Слъгхорн - Отвари
Сивиръс Снейп - Отвари, Защита срещу черните изкуства
Гилдрой Локхарт - Защита срещу черните изкуства
Галатея Мерисот - Защита срещу черните изкуства
Долорес Ъмбридж - Защита срещу черните изкуства
Аластор Муди - Защита срещу черните изкуства
Ремус Лупин - Защита срещу черните изкуства
Куйлър - Защита срещу черните изкуства
Рубиъс Хагрид - Грижа за магическите създания
Сибила Трелони - Пророкуване
Уилхемина Гръбли-Планк - Грижа за магическите създания
Филус Флитуик - Вълшебство
Помона Спраут - Билкология
професор Бинс - История на магията
професор Вектор - Аритмантика

Пазач на Дивеча

Пазачът на дивеча има за цел да се грижи за всички същества обитаващи Хогуортс и околностите на замъка, а те въобще не са малко.
Известен ни е пазачът и учител Рубиъс Хагрид, който се справя перфектно и с двете длъжности.

Пазачи

Следи за реда и чистотата в Хогуортс. Може да отнема точки и да налага наказания. Обикновено е мразен от учениците.
Аргус Филч - по времето на Хари Потър
Аполион Прингъл - по времето, когато Артър и Моли Уизли са били ученици

Ръководители на домове

Ръководителите на домовете са учители, отговарящи за учениците от техният дом. Обикновено директорите също са били ръководители на домът, в който са били разпределени като ученици.
Минерва Макгонъгол - Грифиндор
Сивиръс Снейп - Слидерин
Филус Флитуик - Рейвънклоу
Помона Спраут - Хафълпаф
Хорас Слъгхорн - Слидерин
Албус Дъмбълдор - Грифиндор

Заместник директор

Постът след директора се заема от учител, който след смърта на директора ще го замести.

Директор

Най-висшият пост в Хогуортс. Директорът има правата на учителите, но той може да отменя наказанията наложени от учителите. Може да назначава нови учители и да уволнява старите. Грижи се за замъка и учениците. Може да дава награда за особени заслуги към училището, определя капитаните и префектите. Преди директорът е бил преподавател, но след като вече е избран за директор вече не преподава.

Велик инквизитор

Тази длъжност е просъществувала само една година и е заемана от Долорес Ъмбридж. Тя й дава право да инспектира останалите учители и скоро става по-властна и от директора.
Тази намеса на министерството в работата на Хогуортс не остава безнаказана и поради неуспеха си скоро е премахната.

Замъкът е основан преди около хиляда години от четиритамата създатели на Хогуортс споменати по-горе. Той е защитен от сумати защитни магии и заклинания. Една от най-силните магии сложена на замъка е, че никой не може да се магипортира от едно място в Хогуортс, нито от Хогуортс на друго място. Само директорът е способен да отмени заклинанието, то и без това е някакво странно на стар магьоснически език. Когато някой мъгъл например се приближи доста до Хогуортс той ще вижда надпис, че е опасно за живота или пък ще се сети за нещо, което е забравил и ще се отклони от мястото. Това са магии, направени от създателите на замъка. Също така на стените ограждащи Хогуортс са сложени заклинания против натрапници, ако започнеш да се катериш по стената или да правиш някакви отчаяни опити да минеш през нея просто няма да успееш. Това е направено наскоро, тъй като светът на магьосниците е под война. Също така неоградената част на замъка е пък защитена от гората на Хогуортс наречена "Забранената гора". Влизането на ученици в нея е забранено без заповед, наредба от директор или учител. В гората има много различни създания, но най-интересните от тях са кентаврите, които спират натрапниците да навлизат в Хогуортс. Стените на замъка са омагьосна така, че да няма никакви магически връзки между някой и някой така, че да пазят психическото и физическото здраве на живеещите ученици.

Хелън.

_________________
Never let yourself underestimate what you don't understand, never keep yourself from understanding EVEN what you underestimate...

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://magicschoolvtrd.forumup.com
 
История на Хогуортс
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
 :: Важни места :: Информация-
Идете на: